Mode och kläder – en bakgrund

Mode och kläder har i princip alltid gått hand i hand med varandra. Ända tillbaka till hur kläderna markerade status och klasstillhörighet under de tidiga historieepokerna, till idag då mode och kläder i princip tolkas som samma begrepp.

Industrialismen och produktion

När industrialismen utvecklades under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal ökade produktion av textil och därför kläder markant. Mode och kläder blev därmed tillgängligt på ett helt annat sätt än tidigare eftersom priserna kunde pressas ner tack vare att kläderna producerades maskinellt. Detta gav även svallvågor över hela sömmerskebranschen som till största del innefattade kvinnor, och då oftast änkor och ensamstående som försörjde sig genom att sy till andra. Exempelvis skapade de specifika handarbeten som att knyppla spetsar, sy nylonstrumpor och än mer detaljrika arbeten som ingen maskin på den tiden skulle kunna jämföras med.

Tygbrist och nytt mode

Eftersom det infördes en hel rad olika ransoneringar under andra världskriget, bland annat gällande material till kläder, gick de allra flesta tillverkarna gick över till att tillverka krigsmaterial så som ylle till filtar och uniformer och läder till marschkängor. Den resterande befolkningen som inte var ute i krig fick därför börja lappa och laga sina kläder just för att det inte fanns något tyg att tillgå. Detta skapade dock en otrolig uppfinningsrikedom och nyfikenhet gällande att skapa sina egna kläder, där kvinnorna började använda oväntade material som exempelvis kork.

En av de mest kända modeskaparna som verkligen nyttjade denna krigstid modemässigt sett, var Coco Chanel. Hon började sy långbyxor till kvinnor, vilket på den tiden var oerhört skandalöst, men detta var ett oerhört framgångsrecept som la hela grunden för hennes framtida verksamhet.

Individens mode

När andra världskriget var över inleddes en trend som verkligen speglade hur själva individen som bar det var. Denna trend har hållit i sig från 1960-talet fram till idag då vi fortfarande utstrålar mycket av vårt innersta i hur vi klär oss. Exempel är de vida hippie-modet på 1970-talet och flower power eran som anspelade på droger och fritt sex till 1990-talets heroin chic mode där kvinnorna skulle se ut som om de var drogmissbrukare och därav extremt smala och beniga. I dagens individuella mode anspelas kanske snarare huruvida vi vill vara trendiga eller ej, att vara trendig kan även vara att inte följa trender alls.

“På modet”

Ett uttryck som länge har funnits och som nästan alltid nämns när man pratar om mode och trender är om ett plagg eller en stil är “på modet”. Denna mening innebär att något är trendigt men även om det är allmänt bestämt att detta är ett plagg som man ska bära. Detta uttryck används framförallt av den äldre generationen där det var ett allmänt vedertaget sätt att prata om mode och kläder på.

Leave a Reply

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked

kheera