Få kläderna att hålla längre

Har du tänkt på hur snabbt kläderna egentligen blir tråkiga? Vi köper en tröja eller ett par jeans och efter bara några tvättar så ser plagget flera år gammalt ut. Kläder kan, beroende på kvalitet och material, ändra form och utseende väldigt snabbt. Av denna anledning är det viktigt att vi tar hand om våra kläder för att de ska hålla sig fräscha och fina längre. Det är inte bara din egen plånbok som du är snäll mot, utan även miljön. Om du vill köpa snygga kläder på rullande band kan du enkelt sälja ditt guld utan att lämna hemmet. Med hjälp av ett guldbrev skickar du in dina föremål och får därefter pengarna på kontot. Miljön fungerar dock inte på samma sak. Vi måste alla gå ihop och jobba aktivt för att minska konsumtionen.

Så, hur ska man då gå tillväga om man vill att kläderna ska hålla längre? Här hittar du några riktigt smarta och enkla knep som gör att dina byxor kommer hålla färgen längre och dina tröjor inte kommer se tråkiga ut lika snabbt.

Tvätta inte så ofta – Det är lätt att man tror att tvätten är det som fräschar upp kläderna, men sanningen är att en tur i tvättmaskinen sliter väldigt mycket. Försök att använda andra medel, t.ex. en mjuk trasa för att gnugga bort en eventuell fläck istället för att direkt slänga plagget i tvättkorgen.

Ut och in – Om du vänder alla dina kläder ut och in innan du tvättar så kommer det inte slitas på samma sätt. Det är ju även trots allt tyget som är närmast kroppen som vi vill ha extra rent. Färgen på kläderna håller längre och eventuella tryck förstörs inte lika snabbt.

Vädra oftare – Ibland kan vi få för oss att ett plagg är smutsigt bara för att det inte luktar tvättmedel, men vi vet om att så inte alltid är fallet. Om du skaffar dig en hängare kan du istället se till att vädra dina kläder utomhus. På så sätt känns de genast mycket fräschare.

Slarva inte med tvättråden – Visst, tröjan som ska tvättas i 40 grader klarade av en 50 graders tvätt, men du bör inte avvika från tvättråden om du vill att dina kläder ska hålla längre. Om det är en viss temperatur som gäller så ändra inte. Om det står kemtvätt så ta dig iväg till kemtvätten. Alldeles för många plagg har blivit förstörda av just slarv.

Dosera rätt – De allra flesta människor använder alldeles för mycket tvättmedel i hopp om att kläderna ska bli renare. Det enda som egentligen händer är att det kan bli tvättmedelsrester kvar i plaggen, vilket kan orsaka allergi. Läs och följ doseringsanvisningarna noga.

kheera