Kläder

Kläder har människan haft på sig sedan stenåldern och då gjordes kläderna av skinn från djuren som de jagade. I denna text kommer du kunna läsa om kläders utveckling och om det barnarbete som i många länder ligger bakom tillverkning av kläder.

Barnarbete

För att ha en butik som säljer kläder måste det finnas designers och tillverkare av kläderna. Många svenska butiker väljer att anlita utländska tillverkare. H&M har exempelvis tillverkning i Indien och när det kommer till just Indien, finns det tyvärr mycket barnarbete där. Små barn kan kidnappas och sättas i barnarbete bakom stängda dörrar. Detta kan oftast ske i hemlighet och de som anlitar tillverkarna vet ofta inte om att kläderna görs av barn.

Anledningen till att det sker bakom stängda dörrar är för att det faktiskt är förbjudet i de länderna också. Det finns organisationer i Indien som arbetar mot att barnarbete sker och många butiker som har fått veta att deras kläder görs av barn har valt att avsluta samarbetet. Trots att barnarbete sker inom klädbranschen, är det långt ifrån all tillverkning som sker av barn.

Online och fysiska butiker

Många butiker väljer att expandera online istället för att öppna upp fysiska butiker i dag. För att locka kunder att handla kan de ha event där vissa varor kommer ut på rea för kunderna. En rabattsida som exempelvis https://www.gratislandet.se/rabattkod/bubbleroom kan du som kund använda för att hitta olika rabatter till olika onlinesidor. Fysiska butiker var vanliga förr men med tiden har många slagit igen för att istället flytta ut på nätet.

Det gör att du som kund får handla allt online och kommer därför inte kunna prova plagget innan du köper. Det kan var irriterande för många eftersom du då kan behöva skicka tillbaka och köpa nya storlekar för att hitta det som du vill ha. En butik som bubbleroom har en enda butik i Sverige dit kunder kan komma och handla. Resten får köpa online. H&M har däremot kvar många butiker i Sverige och i utlandet och det göra att du som kund kan välja att gå till en butik och prova ett plagg och sedan handla online. Det kan många gånger bli billigare att beställa plagget än att köpa det i butiken.

Framtiden

I framtiden kommer det nog inte finnas fysiska butiker kvar utan då kan det hända att vi får handla i onlinebutiker. Eftersom tekniken ständigt utvecklas kan det hända att vi i framtiden kommer kunna lägga in mått och vikt för att skapa en virtuell provdocka som ser ut som oss själva. Vi kan sedan prova kläderna i olika storlekar för att se hur det ska se ut på oss. Detta alternativ finns redan när vi ska köpa glasögon så varför inte med kläder också.

kheera