Maskeradkläder

Att klä ut sig är ett nöje som har funnits i tusentals år. Till exempel bar schamaner och andra heliga personer ofta mask för att dölja sig själva och markera omvandlingen till något annat väsen. Inom teatern har mask och olika typer av maskeringar funnits under lång tid i de flesta kulturer. Men även vanliga människor har lockats av möjligheten att få låtsas vara någon annan med hjälp av kläder och maskering. Visst finns det något kittlande i att få vara någon eller något annat för en stund?

Maskerad med anor till 1700-talet

De mest påkostade och välkända maskeradfesterna arrangeras under Carnevale di Venezia i Venedig. Karnevalen är återkommande och kulminerar 40 dagar innan påsk. Redan på 1700-talet var det vanligt att bära mask i den blomstrande hamnstaden och idag är påkostade 1700-tals utstyrslar den vanligaste klädkoden under maskeradfesterna i den italienska turistorten.

Kläderna under festivalen är ofta oerhört vackra och detaljrika. Den venetianska masken är världsberömd och kommer i flertalet olika utföranden. De präglas av överdådiga guldornament, ädelstenar och äkta fjädrar. För både män och kvinnor är klädseln inspirerad av 1700-talets adel. Spets och broderier pryder både damernas och herrarnas dräkter. Pricken över i:et är en vitpudrad barockperuk.

Påsken är en tid för utklädnad

Om maskeraderna i södra Europa är lyxiga tillställningar så har vi i Norra Europa betydligt mer modesta maskeradtraditioner. Här är påsken den högtid som vi mest förknippar med maskerad och utklädnad. Påskkärringen, eller påskhäxan, har anor ända till 1600-talet då häxor enligt folktron åkte till djävulens gästabud under påsken. Under århundraden har folktron omvandlats till dagens påsktraditionen där barn klär ut sig och går dörr till dörr med påskkort i utbyte mot godis. Traditionella kläder för en påskkärring för tankarna till 1800-talets bondmora – huckle, förkläde och kvast är de vanligaste accessoarerna.

Halloween – zombies, spöken och monster

Halloween är en relativt ny företeelse, i alla fall för oss här i Norden. I Sverige har Halloween bara firats i ett tiotal år. Traditionen kommer ursprungligen från USA där Halloween alltid infaller den 31 oktober. Under högtiden klär man ut sig till spöke, monster eller något annat läskigt och går sedan dörr till dörr och ber om godis. Engelskans “trick or treat” har översatts till “bus eller godis” – den som får besök får välja om hen vill ge besökarna godis eller bli utsatt för ett bus.

Även om Halloween, precis som påsken, är barnens högtid så är det många vuxna som också tar tillfället i akt och spökar ut sig. Maskeraddräkter som ofta syns på gatorna i slutet av oktober är vampyrer, spöken, varulvar, zombies och olika slags monster. Ju mer bloddrypande och skrämmande desto bättre. Som med all maskering ger det en möjlighet att kliva ut ur sin vanliga roll och kliva in i en helt annan.

Leave a Reply

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked

kheera