Förnya garderoben i hållbar linje

Att förnya garderoben och fräscha upp sin look är något av ett intresse hos många. Modet förnyas inte bara varje år, utan ändras även årstiderna emellan. Det finns mycket glädje inom mode och kläder men dessvärre finns det även nackdelar, och något som uppmärksammas mer och mer är modets ohållbarhet och den inverkan klädtillverkning och vårt shoppingbeteende har på vår miljö. Då många önskar förnya garderoben då och då, samtidigt som miljöfrågor är högt prioriterade bland många av oss, öppnas nya dörrar och möjligheter att bättre kombinera shopping med miljövänlighet. Det första som kommer i åtanke är att handla i second hand-butiker, och även om detta är ett populärt och alldeles utmärkt alternativ så tänkte vi här gå igenom lite andra alternativ till ett mode med bättre hållbarhet och mindre miljöpåverkan.

Accessoarer och smycken

Accessoarer såsom exempelvis sjalar och hattar går att hitta i vissa second hand-butiker, men för den som inte vill ge sig ut på jakt i en fysisk butik finns det numera flera butiker online som säljer accessoarer, kläder och smycken i andra hand. På så vis behöver shoppingkänslan inte skilja sig betydligt från den vanliga shoppingen online, och man kan i lugn och ro välja sina favoriter. Därutöver finns det loppmarknader och köp- och säljmarknader där man kan införskaffa sina unika fynd från privatpersoner. Det kan vara extra roligt att köpa smycken i andra hand eftersom det finns möjligheter att hitta unika smycken som ingen annan går runt med. Dock är marknaden begränsad och vill man ha ett större utbud att välja mellan eller till specifika ändamål så kanske man får titta i andra butiker med nyproducerade smycken. Dessa används trots allt under många år och blir inte samma slit- och släng-vara som kläder. Ska man hitta den perfekta förlovnings- eller vigselringen vill man ha ett brett utbud som valts ut med omsorg, och hos Jewelrybox finns ringar och annat från kända varumärken.

Alternativ till shopping i butik

Att byta ut sin garderob behöver inte ens innefatta shopping, utan man kan faktiskt ordagrant byta ut den. Det anordnas klädbytardagar där man ges chans att bli av med kläderna man ändå inte använder och istället byta till sig kläder man vill ha. Man kan även ta saken i egna händer och bjuda in till en klädbytarmiddag med vännerna och förena nytta med nöje. Eller en större klädbytarfest så att chanserna till rätt byten ökar.

Det finns, och kommer troligen att tillkomma, ännu fler alternativ till ovan nämnda då det verkar bli trendigare att vara miljövänlig. Så prova på en mer hållbar shopping i form av ovan, och tänk på att nya kläder också kan vara mer eller mindre miljövänliga beroende på material, tillverkning och så vidare. Vill man handla nya kläder kan man försöka välja sådana man tror sig kunna ha användning för en längre tid framöver och som förväntas ha lång levnadstid.

kheera