Glasögon – från nödvändigt ont till modeaccessoar

Glasögon är både nödvändiga och i många fall snygga. Glasögonen som från första början enbart var ett nödvändigt ont för människor som ser dåligt har utvecklats till en modeaccessoar. Så till den grad att det finns människor som väljer att bära glasögon utan någon styrka i glasen. Idag kan du köpa glasögon som både är funktionella och snygga hos wearglas.com, glasögon som alltid kompletterar din stil. Men när uppfanns glasögonen och när blev de det stilkomplement de är idag?

Man är inte helt säker på när glasögonen uppfanns, men de flesta historikerna anser att det skedde i 1200-talets Venedig. Vissa källor säger att det var en italiensk munk vid namn Alessandro di Spina som uppfann det första kända exemplaret. I Sverige omnämns glasögon första gången i ett brev skrivet av en munk vid Vadstena kloster, Johannes Hildebrand, någon gång under 1400-talet.

Under större delen av historien som följde var glasögon just bara funktionella redskap. Modeattiraljer blev de först under 1900-talet. Det kan vi till stora delar tacka populärkulturella ikoner som John Lennon och andra för. Personer som på ett smart och ofta snyggt sätt lyckades göra glasögonen till en del av deras image. Idag finns det glasögon som passar i princip alla, oavsett vilken klädstil du har.

Leave a Reply

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked

kheera