Kläder för bröllop

Nu är det återigen säsong för sommarbröllop. Augusti och september är en perfekt tid att gifta sig, när semesterfirandet har tagit slut och alla fortfarande är utvilade. Men vad ska man egentligen ha på sig på bröllop? De allra flesta bröllop har antingen klädkoden som kallas mörk kavaj eller klädkoden som kallas smoking. Mörk kavaj innebär att männen bär en mörk kavaj eller liknande, och att kvinnorna bär ankellång klänning, kjol eller byxdress. Smoking innebär att männen faktiskt bär smoking, och kvinnorna en finare festlig cocktailklänning eller liknande. Det är allt mer populärt att bröllopsparet hyrt in ett produktionsbolag om bröllopet är i till exempel Stockholm för att ta fotografier. Då vill man verkligen ha koll på att man har klätt sig rätt! Här är några tips på fina outfits för sommaren och höstens bröllop.

För männen

Är det smoking som det står i inbjudan är det smoking som gäller. Om klädkoden enligt inbjudan är mörk kavaj, vilket det oftast är, så ska männen enligt tradition bära en mörk kavaj i antingen blått, svart eller grått. Men detta tas i dag inte lika hårt på. Därför kan du som man oftast använda en ljus kostym eller till och med udda kavaj med byxor. Matcha gärna med prydliga tillbehör, som en snygg och stilren slips och skjortknappar. Och glöm inte att putsa skorna! Är det sommar så är det viktigt att tänka på att inte klä sig för varmt. Det är inte roligt att stå och svettas genom en mörk vinterkostym och skjorta. De som gifter sig kanske är svimfärdiga av nervositet, men gästerna ska inte vara det av värme….

Det är inte fel att köpa en bra kostym och därefter återanvända samma kläder. Om du vill uppdatera garderoben kan du byta skjorta, skor eller slips istället.

Enligt etikett och tradition ska man egentligen inte vara barbent eller strumplös när man går på bröllop. Men även denna regel har luckrats upp delvis och i dag kan man gå utan strumpor i skorna när det är varmt.

För kvinnor

För kvinnor är valen fler än för männen. Smoking innebär en finare klänning, kjol och blus eller byxdräkt och kläderna ska helst gå ner till anklarna. Men om klädkoden istället är mörk kavaj är valet mycket friare. Tanken ska fortfarande vara ett fint klädesplagg och helst klänning, kjol eller byxdress. Men det behöver inte vara lika finklätt som vid smoking. Är klädkoden mörk kavaj kan man även gå barbent och bära en knälång klänning eller kjol.

Det finns stor variation på stilar och märken när det gäller inköp. Detta gäller speciellt utbudet under sommaren och tidig höst. Eftersom detta är tiden då många bröllop infaller så har affärer och designers ofta ett stort sortiment av bröllopsklänningar under denna säsong.

kheera